عسل گزانگبین و خواص آن

اگر به دنبال عسلی هستید که سلامت شما را تضمین کند، عسل گزانگبین یکی از بهترین انواع عسل‌های طبیعی است. عسل گزانگبین یکی از انواع عسل‌های گیاهی و طبی خوشمزه است و به راحتی در کوهستان‌های خوانسار و اطراف دامنه‌های کوه‌های زاگرس مرکزی، توسط پرورش‌دهندگان زنبور عسل تولید می‌شود.مهمترین خواص عسل گزانگبین شامل پیشگیری از پوکی استخوان، رفع کم خونی، تقویت حافظه، تقویت معده، افزایش انرژی و نشاط می‌شود. مصرف متداول این عسل با تقویت قوای جنسی، تقویت قوای جسمانی و تقویت استخوان‌ها و درنتیجه پیشگیری از نرمی استخوان‌‌ها همراه خواهد بود.

گزانگبین چیست ؟
گَوَن گیاهی وحشی از تیره نخود است که در دشت های ایران بیش از دویست گونه از این گیاه وجود دارد. ارتفاع این گیاه به ۷۵ سانتیمتر و گاهی تا یک متر می‌رسد. به فارسی این نوع گز را «گزانگبین» و «خشک انگبین» می‌گویند . گزانگبین بسیار شیرین است و در ترکیب آن در حدود 55 درصد ساکاروز و مقدار قابل ملاحظه‌ای نیز از سایر قندها نظیر لوولوز (حدود 20 درصد) و دکستروز (حدود 20 درصد) وجود دارد.
گزها از نظر طبیعت طبق رأی حکمای طب سنتی گرم و خشک می‌باشند. خوردن آنها در عین حال که مسهل است نیرودهنده نیز می‌باشد و برای تقویت اعضای تنفس و جهاز گوارش بسیار نافع است. نرم‌کننده سینه و صاف‌کننده صدا می‌باشند و برای تنگی نفس و سرفه‌های گرم و سرد و در عین حال برای گرم‌ مزاجان و سرد مزاجان نافع است. گل های گون معمولاً به رنگ ارغوانی، گاهی آبی یا سفید و نزدیک به انتهای شاخه‌های گل دهنده قرار دارند و دارای شهد فراوانی هستند.
گزانگبین گیاهی بسیار پر دوام و مقاوم است و به صورت وحشی و خودرو در کوهستان‌های خوانسار و اطراف دامنه‌های کوه‌های زاگرس مرکزی (کوهرنگ، زردکوه و بازفت) می‌روید. این گیاه ارتفاعی بین ۶ تا ۱۰ متر دارد و دارای انشعاب‌های زیاد، چوب سخت و برگ‌های کوچک، صاف به رنگ غباری سفید است. انگبین گون از نظر شیمیایی نوعی مان (نوعی ماده خوراکی سفید رنگ و عسل مانند که مستقیماً به وسیله حشره و یا به کمک حشره بر روی گیاه تولید می‌شود) است که بر روی گیاه گون یا خار انگبین تولید می‌شود. این گیاه به صورت درختچه‌ای زیبا، با شاخه‌های بلند و گل‌های سفید است که در فصل بهار و تابستان زنبور‌های عسل را به خود جذب می‌کند. فصل برداشت این عسل در کشور ما اوایل تابستان و در تیرماه است.

منطقه رویش گیاه گزانگبین
کوه های زاگرس مرکزی ( کوهرنگ ، زرد کوه ، بازفت )

خواص عسل گزانگبین
جالب است بدانید ارزش عسل گزانگبین در این است که یکی از معدود قند‌های فروکتوز به تنهایی، در طبیعت است که در این عسل یافت می‌شود. همچنین علی رغم برخی مضرات گزانگبین و گیاه گون برای برخی افراد، استفاده از عسل این گیاه هیچ عارضه‌ای ندارد، زیرا توسط زنبور عسل فقط شهد آن برداشت شده است و طی تحولاتی که در بدن زنبور عسل به وجود می‌آید، عوارضی که مصرف گیاه خالص می‌تواند داشته باشد را این عسل نخواهد داشت.

- مقوی مغز و اعصاب
- تقویت حافظه
- انرژی زا و نشاط آور
- تقویت کننده معده
- ملین و بهبود یبوست
- نرم کننده و بهبود خشونت سینه
- مفید برای گرفتگی صدا
- بهبود درد و التهاب مثانه
- بهبود درد کلیه
- بهبود و درمان کم خونی
- بهبود درد و زخم چشم

رنگ عسل گزانگبین
رنگ این عسل زرد روشن میباشد

زمان برداشت عسل گزانگبین
زمان برداشت این گیاه تیر ماه میباشد.

بهترین طریقه مصرف عسل گزانگبین
مخلوط کردن دو تا سه قاشق عسل گون با آب ولرم و سپس اضافه کردن آب یک لیموی ترش تازه به آن. این شربت از بهترین نوشیدنی های طبیعی بوده و علاوه بر ضد سرطان بودن خاصیت ضد عفونی کننده نیز دارد و از تمام خواص عسل مصرف شده به علاوه میزان بالای ویتامین C موجود در آب لیموی طبیعی برخوردار است.

میزان مصرف عسل گزانگبین
-
بزرگسالان : روزانه 50-70 گرم
- کودکان بالای یکسال : روزانه 20-30 گرم
- افراد دیابتی : 30-50 گرم
در زمان خواب شبانه یا قبل از صبحانه افراد دیابتی بدون مشورت با پزشک خود مجاز به مصرف عسل نیستند و با توجه به درجه و نوع دیابت خود به مقدار محدود از عسل استفاده کنند.